Fényképezés

4 FOTOGRÁFIA ÖSSZETÉTELI PROBLÉMÁK ÉS MEGOLDÁSOK

Egy kiváló fénykép összeállításakor mindenképpen sokat gondolkodni kell ...

Mivel aggódik a világítás, a keret, az előtér és a háttér, stb. Miatt, könnyű kissé elborzadni, és néhány dolgot figyelmen kívül hagyni a folyamat során.

Nincs rosszabb érzés, mintha azt gondolja, hogy sorozat szilárd felvétele van, csak azt kell észrevennie, hogy a fényképezőgép LCD-jén nagyon jól néz ki a szépek borzasztóan a számítógép képernyőjén otthon.

Ezt szem előtt tartva összeállítottam négy kompozíciós problémát, amelyek látszólag sok fotósot sújtanak, valamint megoldásokat minden kérdésre.

Nézzük meg!

1. probléma: Túl sok részlet a háttérben

Talán a leggyakoribb kompozícióprobléma a háttérrel zsúfolt háttér. Például a fenti képen jegyezze meg, hogy a fák, a fal és a ragyogó ég mennyire vonzza el a szemét a témától.

Ez a hiba nemcsak a portrékra vonatkozik, bár ez szinte bármilyen műfaj, különösen a madárfotózás kérdése lehet.

A rendetlen hátterek annyira általánosak, hogy az természetes, hogy egy képet készítünk, amikor valami fényképet érdemel. Sőt, az idő néha alapvető fontosságú, és nem érzi úgy, mintha lenne néhány másodperc, amire szüksége van annak érdekében, hogy felfedezzék a háttér megjelenését.

A probléma az, hogy a háttér minden részletével a képet néző emberek elvonják a fő témát.

Vagyis ahelyett, hogy időt töltenek az alany arcának részleteinek kiértékelésére, inkább őrült formákat, színeket vagy fénymintákat vizsgálnának a tárgy mögött.

A megoldás: Nem kell kapkodni.

Tudom, hogy vannak olyan esetek, amikor szó szerint meg kell mutatni és lőnie, hogy elfogd a témát.

Ugyanakkor a rendetlen háttér általában annak következménye, hogy nem vesz egy percet a jelenet értékelésére.

Miután azonosította fotójának tárgyát, adjon szeretetet a környezetnek. Keressen bármit, ami miatt a néző szeme elkóborolhat, és igyekezzen eltávolítani azt a felvételből, hogy a téma kiemelkedjen.

Ez azt jelentheti, hogy nagyobb rekeszt használunk, hogy sekélyebb mélységélességet kapjunk szép háttér-elmosódáshoz (amint az a fenti képen látható). Ez azt jelentheti, hogy meg kell változtatni a forgatás irányát. Lehet, hogy még a tárgyat is át kell helyeznie (ha ez lehetséges) egy másik helyre.

2. probléma: Túl sok részlet a fotón

A szorosan összefüggő kérdés az, hogy a képen egyszerűen túl sok részlet van - nem csak a háttér.

Ez egy különleges probléma a tájképfotózásban, mivel a vágy az, hogy a jelenet szélességét és mélységét a saját szemével látva rögzítse.

A probléma az, hogy amikor a jelenetre nézi a valós életben, akkor látómezőjében rengeteg más vizuális adat van, ami egy teljesebb egészt képez.

De amikor ugyanazt a jelenetet fényképezi, akkor csak egy részletét vesz erről az információról - még akkor is, ha széles látószögű lencsével fényképez, és korlátozott képet ad a nézők számára.

Ez olyan részletekké alakulhat, amelyek el vannak téve a részletekkel, például a fenti képen.

A folyó, a sziklaalakzatok, a fák és más állatvilág összecsapása, valamint az erős téma hiánya miatt ez a fénykép kissé káosz.

A megoldás: Gyakorold a matricák fényképezését.

Ahelyett, hogy abszolút mindent el fog készíteni egyetlen képről, próbáljon meg fényképezni kisebb matricákat.

Összpontosítson például a vadvirágok mezőjére, ahogy ez történt. Töltse fel a keretet egy hegycsúccsal. Felfelé és lefelé keresse meg azokat az érdekes elemeket, amelyekbe a fényképezőgépet be lehet nullázni, hogy egy egyszerű, elegáns képet készítsen.

Egy másik trükk az, hogy a képet fekete-fehérre konvertálja. A fénykép színének lecsupaszításával azonnal egyszerűsítheti a felvételt.

3. probléma: Nincs mélység

Egy másik gyakori kompozíciós probléma, amellyel a fotósok foglalkoznak, a háromdimenziós jelenet valódi életből való kísérletezése egy kétdimenziós fényképeken.

Gyakran az a jelenet, amelyet szemmel lát, csak nem ugyanaz a fotókon. Sima és élettelennek tűnik, és ennek oka a kép mélységét biztosító elemek hiánya.

Ez mindenféle fotó számára problémát jelenthet - a portréktól a tájig, az utcai jelenetekig és minden közöttük.

Vegye figyelembe, hogy a fenti képen semmi nem jelzi a mélységet. Ha nincs előtér vagy háttér elem a dimenzió jelzésére, a fa (és a fénykép egésze) simanak tűnik.

A megoldás: Add mélységet!

Ha álló képet készít, elmossa a hátteret sekély mélységélességgel, hogy megkülönböztesse a témát a háttérrel.

Ha tájképet készít, vegye figyelembe az előtér érdeklődését a dimenzió jelzése érdekében. A vezető vonalak segítségével irányíthatja a néző szemét az előtérről a háttérre is.

Egy másik trükk az, hogy a képet egyedülálló szempontból - magasról vagy nagyon alacsonyról - kell készíteni. Lehet, hogy rétegeket is tartalmaz, amelyek segítenek meghatározni a felvétel helyét, és így nagyobb dimenzióérzéket adnak neki.

A fenti felvétel több ilyen elemet tartalmaz - az előtér érdeklődése a sziklák formájában, az alacsony előtéttel ellátott lövési helyzet az előtér beépítéséhez, valamint az előtér, a vízesés és a háttérben lévő hegyek között lévő rétegek.

4. probléma: Tárgyak a középkorban

Hadd kezdjem azzal, hogy a tárgy közepén a lövés valójában néha működik.

Például, ha víz van az előtérben, és reflexiót készít, akkor a közepén lévő tárgy tökéletes.

De leggyakrabban, ha a témát közepére helyezi, a kép nem részesül előnyben, mert nagyon statikusnak tűnik.

Más szavakkal: a néző szeme egyenesen a témára megy, majd megáll, és senki másnak nem kell a keretbe mennie.

A megoldás: Használd a harmadok szabályát.

A harmadok szabályának (vagy az aranyarány) használatával dinamikusabb jeleneteket hozhat létre.

Egyszerűen mozgassa a témát balra vagy jobbra a középpontból, vagy a középpont fölé vagy alá, és észrevehető különbséget fog látni a kép fogadásának módjában.

Miért kérdezed?

Annak ellenére, hogy a harmadok szabálya mozgatja a témát az egyik vagy a másik oldalra, kiegyensúlyozottabb képet készít.

Ez azt jelenti, hogy az alany egyik oldalának vizuális súlyát kiegyenlíti a másik oldal negatív tere, ahogy a fenti képen is látható.

Ez a stratégia iránti érdeklődés a képek számára természetesebb érzést ad, amely vonzza a nézőt, mint ha egyszerűen a témát a lövés közepére helyezi.

Csomagolás fel

Ezzel négy kompozíciós probléma megoldódott.

Nincs mentség arra, hogy rendetlen háttér vagy rendetlen fénykép, mélység nélküli kép vagy a kép közepén lévő témával rendelkező fotók legyenek.

Próbáljon ki mindegyik megoldást, nézzen meg további tippeket a fotózás kompozíciójáról, és biztos vagyok benne, hogy látni fogja, mennyivel javíthatja fényképeit!

Mutass többet

kapcsolódó cikkek

Vissza a felső gombra