Fényképezés

5 tipp a jobb hosszú expozíciós tájképfotózáshoz

Még ha tapasztalt tájfotós is, akkor tudni fogja, hogy sok szempontot kell figyelembe venni, ha közeledik a hosszú expozíciós területhez, a tájfotózáshoz.

Az alábbi öt tipp csak néhány olyan dolog, amit megtanultam (gyakran a nehéz utat) a tájfotózás útján, és remélem, képesek lesznek ezekre kihasználni és a saját munkájuk során alkalmazni őket.

Hogyan készítsen jobb hosszú expozíciós tájképeket

1 - Vegye figyelembe a jelenetet a kamera nélkül

Amikor egy helyre érkezik, előfordulhat, hogy sietve rohan a kamera táskájához, hogy beállítsa a felszerelést. Hosszú expozíciós fényképezés esetén az elméd gyakran elfoglalt a matematika elvégzésével, az expozíciós idő kiszámításával, az állványok zsonglőrjével és a szűrőkkel való heggeléssel.

Szánjon rá időt és nézze meg a jelenetet, felejtsd el, hogy hosszú expozíciós képet készít, és gondoskodjon a keretezésről. A Lee szűrőrendszert használom a Fuji X fényképezőgépeimre, amelyet könnyedén fel lehet szerelni és eltávolítani a neutrális sűrűségű (ND) szűrőt a fényképezőgéppel a felvételek között. Gyakran eltávolítom a szűrőt, és rövidebb expozíciós képeket készítek, hogy megnézhessem azokat az LCD képernyőn. Ha ezek a képek nem néznek ki jól, akkor kevés esélye van a hosszú expozíciós változat megjelenésének.

Ne ragaszkodj ahhoz, hogy a víz simává váljon; ehelyett rögzítse a vízbe a fotón, hogy kontrasztot hozzon létre, és a látvány érdekes legyen.

2 - Maximalizálja képeit reggeli vagy esti fényben

Ha ND10 szűrőt használ, akkor tudni fogja, milyen ragyogóak azok a fények, amelyek meggátolják a kamera érzékelőjének elérését. Noha elméletileg hosszú expozíciós képek is készíthetők a nap legnaposabb részén, általában nem a legjobb idő a fényképezésre.

A hosszú expozíciós képek rögzítéséhez elsőbbséget élvez a késő esti vagy kora reggeli órákkal, hogy ne támaszkodjon az ND szűrőre az összes munka elvégzésében. Megismerheti, hogy sokkal kreatívabban irányítja, és a nap végleteire fényképezve hangulatosabb képeket készít.

Ha az óceánt fényképez, akkor ennek a tippnek a második része az árapály kutatása. Többször is merészkedtem arra, hogy a mólót lője, hogy órákkal az árapály bekövetkezése előtt számoljon be. Különféle szolgáltatások vannak online, amelyek megmutatják az adott terület magas és alacsony árapályát.

3 - Használd a harmadok szabályát

Az első tipphez hasonlóan igazán azt ajánlom, hogy töltsön időt a helyének tanulmányozására. Képzelje el a képet három külön rétegként. A felső és az alsó rétegnek tartalmaznia kell valami látványosságot, a középső rétegnek általában a simított víznek kell lennie. A sima víznek az előtér és a háttér részletei közötti beágyazása valódi drámai érzést adhat a hosszú expozíciós jelenethez.

4 - Tartsa tisztán a sebességváltót

Ha hosszú ideig nyitja a fényképezőgép redőnyét, az lencsén vagy a szűrőn lévő por vagy szennyeződés nagyobb eséllyel befolyásolja a képet. A gyártást követő szoftver (például az Adobe Lightroom) valamilyen módon képes automatikusan megtisztítani a port, de a hosszabb expozíciós képekben gyakran nagyobb foltok láthatók, amelyek normál körülmények között nem lennének nyilvánvalóak. Ha praktikus lencse-ruhával rendelkezik, és a szűrőt (mindkét oldalát) megtisztítja a felvételek között, a későbbiekben kevesebb a gyártás utáni munka.

5 - Javítani kell a posztprodukciót

A hosszú expozíciós fényképezés utómunka feldolgozásakor azt javaslom, hogy összpontosítson három területre. Kezdetben javítania kell az ND szűrő által létrehozott színszíneket. Ez egy viszonylag egyszerű folyamat; a Lightroomban használja a „hőmérséklet” csúszkát, hogy a képet természetes színűre melegítse.

Ezután nagyítania kell, és ellenőriznie kell, hogy vannak-e porfoltok. Ezek általában világosabbá válnak a fénypontban, például a láthatáron. A foltok eltávolításához használja a Spot Removal eszközt (Q parancsikont).

Végül a legfontosabb tipp az, hogy a Lightroom 5 (M hivatkozás) fokozatos szűrőszerszámát használom a víz lágyításához. Ezt megteheti, ha rákattint a horizontra, és húzza a víz alapjába. Miután elkészítette a szűrőt, meglágyíthatja a sima vizet a „tisztaság” szintjének csökkentésével. A technikával ellentétesen is megteheti a láthatár tisztaságát.

Mutass többet

kapcsolódó cikkek

Vissza a felső gombra